Urfolkens marsch för en dialog med resultat

Den 27 november påbörjade 500 personer från olika urfolkssamhällen och organisationer en gemensam vandring från Puyo i Amazonas till huvudstaden Quito. Längs vägen anslöt sig fler och fler och två veckor senare var det omkring 10 000 personer som tågade in till Plaza Grande i Quito, som var marschens slutmål, för att möta Ecuadors president Lenín Moreno och överlämna urfolkens krav.

Bakom manifestationen stod CONAIE – en paraplyorganisation som samlar alla urfolk i Ecuador. De flesta som deltog i marschen kom från Amazonas och Anderna men alla nationaliteter fanns representerade och hade samlats under en gemensam agenda bestående av flera olika frågor. Manifestationen bottnade i att Ecuadors president inte har uppfyllt det som han tidigare lovat och att dialogen mellan Ecuadors urfolksrörelse och landets president hittills inte bjudit på resultat.

Kraven som urfolken ställde var upphörande av gruvdrift och oljekoncessioner i urfolksterritorier, återinförande av tvåspråkig interkulturell utbildning, gratis universitetsutbildning, amnesti för fängslade aktivister, investeringar inom jordbruket, bekämpning av korruption på alla nivåer och institutionalisering av dialogen mellan regeringen och CONAIE, med flera.

Den pågående kampen handlar om grundläggande rättigheter och självbestämmanderätt hos urfolkssamhällen och organisationer. De vägrar att ge upp sina territorier och vattenkällor. I ett twittermeddelande skriver CONAIE att de tror att dialog är grunden för en demokrati, men att de nu är i behov av resultat. Urfolksrörelsen hade samlats under hashtaggen #ResultadosYa som betyder resultat nu! Målet var att kräva Lenin Moreno-regeringen på tydliga svar och konkreta resultat och när de hade mottagits av regeringen twittrade CONAIE återigen att de inte tänkta lämna förrän de säkerställt att kraven uppfylls.

Moreno lovade bland annat att inga fler gruvkoncessioner ska genomföras i urfolksterritorier och att de tvåspråkiga utbildningsinstituten ska återinföras. CONAIE välkomnar dessa öppningar från presidentens sida men lovar även att de kommer att vara vaksamma och i ständig strävan så att regeringens åtaganden verkligen uppstår under de angivna tiderna.

Det var en mäktig kraftdemonstration som utspelade sig på Plaza Grande den 11 december. Än är det inte över och det var tydligt att Ecuadors urfolk, som utgör omkring en tredjedel av befolkningen, är en aktör att räkna med.

Text och bild: Linnea Kronebrant

Inläggsförfattare: Praktikant Latinamerika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *