Undantagstillstånd i San Lorenzo efter helgens terrorattentat – så påverkas det arbete som Jordens Vänners samarbetsorganisation Altropico bedriver i regionen

Klockan 01:40 natten mellan fredag och lördag exploderade en bilbomb utanför den lokala polisstationen i San Lorenzo, en stad som ligger i närheten av gränsen till Colombia i Ecuadors norra kustprovins Esmeraldas. För Altropico, Jordens Vänners lokala samarbetsorganisation, utgör San Lorenzo en viktig utgångspunkt för flera av de projekt som bedrivs i området.

Händelsen rubriceras som ett terrorattentat och resulterade enligt lokala nyhetskällor i 28 skadade. Sammanlagt beräknas 204 byggnader ha påverkats av explosionen, varav 37 förstördes helt. Till följd av detta sökte närmare 100 personer hjälp i stadens kyrka men ytterligare 50 personer stod efter helgen utan boende.

Som svar på attentatet har Ecuadors president Lenin Moreno utlyst undantagstillstånd i San Lorenzo och den närliggande kantonen Eloy Alfaro. Mer än 300 personer från militären och landets poliselitstyrka har beordrats förstärka säkerheten i provinsen och patrullera gränsen mot Colombia där vägspärrar nu har upprättats. Detta med order om att lokalisera och arrestera de personer som har haft inblandning i dådet.

Attentatet mot polisstationen tros ha koppling till minst fyra olika drogkarteller. Det spekuleras vidare i att det utgör en motreaktion på gripandet av totalt sex personer, vilka tillhör en kriminell grupp i området. Gruppens ledare är nu efterlyst i både Ecuador och Colombia.

– Vi känner oss direkt berörda av den rädsla och osäkerhet som har genererats i området och som starkt påverkar det lokala samhället och de organisationer som är verksamma där. Den ecuadorianska staten ägnar nu all sin kraft för att säkerställa den lokala befolkningens säkerhet men på den Colombianska sidan vidtas inte samma åtgärder. Av det skälet uppstår en gränsproblematik som påverkar lokala beslutsfattare och de personer som bebor gränsen mellan Ecuador och Colombia. Säkerhetsrelaterade problem har visserligen alltid omgärdat gränszonen på grund av olika drogkartellers och beväpnade gruppers närvaro men sedan det colombianska fredsavtalet har situationen förändrats något. I och med freden träder nya grupper fram med intresse att ta över de områden som tidigare har kontrollerats av FARC. Av det skälet ser vi med oro på den fortsatta utvecklingen i området. Det säger Alicia Ortiz Urbina, Altropicos direktör och grundare.

Hon fortsätter:

– Det är fortfarande oklart med vilken kapacitet som de båda staterna kommer att besvara de krafter som nu träder fram. För vår del ställer vi oss frågan hur vi kan förbereda oss för att fortsätta med de processer och projekt som vi har i regionen. En nyckelfråga för att garantera säkerheten i området är att narkotikahandeln bekämpas eftersom den på alla sätt begränsar turism, handel och den regionala utvecklingen. Altropicos förhoppning är att ett gott samarbete i gränszonen, internationellt stöd och en mer rigorös kontroll i Ecuador ska garantera den civila befolkningens säkerhet.

San Lorenzo är en kuststad med ca 24 000 invånare som ligger precis vid gränsen mot Colombia. Staden är en viktig utgångspunkt för de projekt som Jordens Vänners samarbetsorganisation Altropico bedriver.

Text och bild: Anna Redin

Inläggsförfattare: Praktikant Latinamerika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *