På besök i Los Cedros – en plats där biologisk mångfald lyser med sin närvaro

I helgen tog jag, Linnea, Jordens Vänners medarbetare Bosse och vår vän Miguel chansen att besöka naturreservatet Los Cedros som ligger ca 60 km nordväst om Ecuadors huvudstad Quito. Reservatet instiftades i slutet av 80-talet och utgörs av 17 000 hektar tropisk skog och molnskog (en typ av regnskog som återfinns på hög höjd).

På väg till naturreservatet Los Cedros

Los Cedros är känt för sitt rika art och djurliv. Som en del av Choco-regionen anses det till och med vara en av de mest betydelsefulla platserna i världen när det handlar om biologisk mångfald. I området har 190 olika arter av orkidéer identifierats. Här finns även ca 240 olika fågelarter, 1000 olika fjärilsarter och lika många varieteter av myror, spindlar, skalbaggar och bin. Los Cedros är även hem för världens största kackerlacka. I den större djurklassen kan dessutom puma, den andinska björnen, flodutter och tre olika sorters apor observeras här – bara för att nämna några.

I Los Cedros finns ett rikt art och djurliv – den här blomman tillhör ananassläktet

Reservatet styrs av den icke vinstdrivande föreningen La Fundación de Los Cedros och förvaltas genom frontpersonen Jose DeCoux som har bott i reservatet och verkat för dess överlevnad i snart 30 års tid. Det huvudsakliga syftet med projektet Los Cedros är att skydda området från avskogning och bevara de fyra grundvattenresurser som finns där.

Att ta sig till Los Cedros innebär några timmars buss- eller bilfärd från Quito. De 20 sista kilometrarna går färden på små grusvägar genom de andinska bergen och längst ned i en dal når man tillslut den lilla byn Chontal och efter ytterligare några kilometer området Magdalena Alto. Där mötte vi upp med vår guide, som med två starka mulors bärkraft, hjälpte oss att frakta upp våra väskor och medhavda mat till stationen Los Cedros – en ca 2 timmars promenad upp genom molnskogen.

Stationen i Los Cedros är rustik men väldigt komfortabel och skulle nästan kunna liknas vid ett hostel. Förutom tillgång till wifi (vilket ibland faktiskt kan vara skönt att slippa) fanns flera bäddplatser, toalettfaciliteter och varmvattensdusch, ett väldimensionerat kök och en stor sällskapsyta.

Stationen i reservatet är rustik men komfortabel – här bild på den gemensamma sällskapsytan

Tillsammans med vår otroligt duktiga guide Martin fick vi på lördagen chans att vandra genom molnskogen för att bekanta oss mer med dess olika djur och växtarter. Det var en oerhört befriande känsla att få uppleva skogen på nära håll och se den naturrikedom som reservatet inrymmer. Några apor eller björnar fick vi tyvärr inte se men väl kolibris, orkidéer och träd som är mer än 400 år gamla. Efter promenaden, som varade i närmare sju timmar, var det på eftermiddagen skönt att lägga sig i hängmattan på stationen och lyssna till skogens alla ljud.

På tur i molnskogen med vår eminenta guide Martín

Situationen för Los Cedros är emellertid inte enkel. Trots reservatets skyddsstatus har området prospekterats ut för gruvdrift. Någon verklig gruvaktivitet har ännu inte påbörjats men redan i den här veckan ska geologiska undersökningar genomföras för att utvärdera vilka mineralfyndigheter som eventuellt skulle kunna exploateras där. Hur den ecuadorianska staten kan vara villig att riskera Los Cedros naturrikedom för gruvexploatering är för mig ofattbart och jag räds det faktum att det rika djur och artlivet där kan komma att tillintetgöras till följd av gruvföretagens intåg. Det vore en ren och skär katastrof.

Los Cedros har inte undkommit den ecuadorianska statens gruvprospekteringar – vad kommer hända med naturen här om gruvexploatering påbörjas?

På Los Cedros hemsida finns mer information om reservatet och hur man besöker det. Jag skulle varmt rekommendera alla som åker till Ecuador att göra det. Det finns även en möjlighet att på kortare eller längre tid arbeta som volontär där, något som inte bara skulle berika reservatet utan även utgöra en spektakulär upplevelse och ett oförglömligt minne.

Text och bild: Anna Redin

Inläggsförfattare: Praktikant Latinamerika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *