Nyanlända praktikanter och gruvfrågan på nationell agenda

Nu har vi, Eleonore och Klara, som är vårens praktikanter för Altrópico anlänt till Ecuador. Eleonore, som är jurist kommer att arbeta vidare på det projekt som Anna startat under hösten kring gruvindustrin i Ecuador. Denna industri växer och kan komma att påverka de naturskyddsområden i norra delarna av Ecuador där Altropico bedriver den största delen av sitt arbete tillsammans med ursprungsbefolkningen. Klara, som är statsvetare kommer att följa Altrópicos verksamhet från Tulcán med bland annat ett projekt för att skapa en grön korridor mellan tre reservat och naturskyddsområden.

Under de första dagarna i Quito möttes vi av pickup-bilar dekorerade med flaggor och med passagerarna som ropade ”Vota todo!”, som betyder “Alla rösta!” i högtalare. Längs gatuhörnen på lyktstolpar hängde samma flaggor. Vi anlände till Ecuador i samband med slutspurten av Consulta Popular, en folkomröstning initierad av presidenten Lenín Moreno. Och budskapet var tydligt från Moreno-anhängarnas sida, “Vota todo SÌ”,“Alla rösta JA”.

Folkomröstningen bestod av sju frågor, varav den viktigaste handlar om hur många gånger folkvalda politiker kan omväljas, ett försök av nuvarande president att stoppa ett eventuellt återvändande av förra presidenten Rafael Correa. Correa-anhängarnas budskap lika tydligt, “Vota todo NO”. Men frågan i omröstningen som är som mest intressant för vår praktiktermin, och framförallt för organisationen Altrópico, är fråga nummer fem. Den handlar om ett tillägg i konstitutionen i artikeln kring förbjudet av metallutvinning i skyddade områden.

Efter helgen som gått, då omröstningen genomfördes i skolor och andra offentliga lokaler, kom resultatet på söndagskvällen. Ja-sidan vann vilket var väntat enligt opinionsundersökningar. På fråga 5, om metallutvinningen, röstade 68,62 procent för tillägget i konstitutionen och 31,38 procent emot.

Val i skola, Quito.

Däremot är nu befolkningen tveksam till hur Moreno ska genomföra lagförändringarna i praktiken, då frågorna under folkomröstningen lockat personer med olika politiska intressen. William Sacher, miljöexpert och frontfigur inom gruvfrågan i Ecuador, har beskrivit denna fråga som av lägre vikt juridiskt sett, men desto tyngre politiskt. I lagarna finns redan ett förbud mot verksamhet inom skyddade områden, och han är kritiskt till formuleringen av frågan. Skillnaden blir nu att alla faser inom gruvutvinning förbjuds i de specificerade områdena, från prospektering till produkten från utvinningen. Det påverkar däremot inte de projekt som redan drivs idag inom gruvnäringen. För de regioner som Altrópico arbetar i, innefattar många inte ens i definitionen av “skyddade områden”. Exempel på detta är Bosque de las Golondrinas, i norra Ecuador som alltså inte rörs av denna folkomröstning men som Altropico menar är ett viktigt område för biologisk mångfald.

Aktivister och organisationer är därför nu villiga att fortsätta kampen mot gruvdriften i skyddade områden och kommer därmed att ställa höga krav på presidentens vidare arbete att implementera lagändringen. I veckan samlades organisationer, som arbetar för ekologi, mänskliga rättigheter, miljö, landsbygd och ursprungsbefolkning under, för att diskutera framtiden kring den nya konstitutionella revideringen.

Demonstration efter folkomröstning i Quito.

Vi ser framemot att följa fortsättningen på denna fråga under vårens gång, om det märks av några förändringar och resultat, eller om fråga nummer fem mest kommer att ses som ett dragplåster för att få miljöengagerade att rösta enligt Morenos linje.

Inläggsförfattare: Praktikant Latinamerika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *