Finbesök i Quito

Under vår andra vecka här i Quito fick Altropico besök av Sofie och Rebeca från Jordens Vänner och deras sammarbetspartners. De som deltog var Ivaneide och Karen från  Kanindé (Brasilien), Daniel från Justicia Ambiental (Moçambique) och Elias och Betzy från CEIBA (Guatemala) . De olika organisationerna jobbar bland annat med mänskliga rättigheter, miljö och rätten till mark på olika sätt. Syftet med mötet var att alla skulle träffas och utbyta tankar, erfarenheter, kunskaper och metoder kring deras arbete. Ämnena som diskuterades var säkerhet, vatten, kommunikation, metod, genus och agroekologi. Under de fyra dagarna blev det tydligt att organisationerna hade mycket gemensamt i deras arbetssätt och de typer av utmaningar de stöter på, men även att det fanns många platsspecifika förutsättningar som påverkade deras arbete. Alla deltagarna är väldigt passionerade i sitt arbete och det blev framförallt tydligt i presentationerna av deras organisationer och i diskussionerna. Det skapades en stark gemenskap mellan de olika organisationerna och förhoppningsvis kommer detta kunna leda till samarbete mellan dem.

 

 

För att få bättre förståelse för Altropicos arbete och se lite mer av Ecuador besökte vi tillsammans med alla samarbetspartners några av deras projekt i norra delarna av landet.

  

Efter vår rundresa till de olika projekten stannade vi i Ibarra för att under två dagar delta i det binationella forumet ”II Foro Binacional de las Cuencas Mira y Mataje” arrangerat av Altropico. Det var över 60 organisationer, som alla verkar i norra Ecuador och södra Colombia, som träffades för att utbyta erfarenheter och kunskaper om bevarande av ekosystem och vattenförvaltning i området. Det var, för oss, två lärorika och intressanta dagar i Ibarra, då vi fick chans att träffa alla som är involverade i Altropicos arbete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det har varit spännande att lära sig mer om Altropico och om de andra samarbetsorganisationerna och hur de arbetar. Vi har lärt oss mycket och det har varit en bra introduktion till vår praktik.

 

Hasta luego!
Malin och Sahra

 

Inläggsförfattare: Praktikant Latinamerika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *