Conteo Navideño Binacional de Aves Chiles-Chical

Strax innan julledigheten tog vid arrangerades fågeltävlingen Conteo Navideño Binacional de Aves Chiles-Chical som varje år äger rum på gränsen mellan Ecuador och Colombia. Jordens Vänners samarbetsorganisation Altropico är en av eventets initiativtagare men tävlingen utgör ett samarbete mellan organisationer på båda sidorna av gränsen och den samlar flera hundra deltagare från båda länderna. Spännande nog har även andra utländska fågelentusiaster sökt sig till arrangemanget genom åren. När allt kommer omkring är det i och för sig kanske inte så konstigt –  inte mot bakgrund av att både Ecuador och Colombia anses vara två av världens mest fågelrika länder.

Syftet med tävlingen är att räkna hur många fåglar som rör sig i det område som tävlingen täcker in och på så vis skapa en årlig statistik över antalet arter och individer där. Ett annat syfte som lyfts fram är att ge deltagarna möjlighet att lära känna naturen i sin närmiljö. För dem som inte tidigare har vistats så mycket på landet och i skogen kan det vara en ögonöppnare för varför det är viktigt att värna om naturen och dess resurser. Ytterligare ett viktigt syfte som poängteras är det kulturella utbyte som uppstår mellan tävlingens deltagare. Dessa delas på tävlingsdagen in i grupper om ca 10 personer. Varje grupp tilldelas sedan en guide, en bestämd rutt och en ledare som besitter särskilt goda fågelkunskaper. På så vis kan alla som vill vara med, såväl nybörjare som riktiga fågelskådar-proffs. Några förkunskaper krävs med andra ord inte. Ålder anses inte heller vara något begränsande faktum, tvärtom. Barnens deltagande uppmuntras särskilt.

Det blev kort och gott en härlig dag med mycket skratt och många räknade fåglar. För någon som aldrig tidigare har varit på fågelskådning (ens i Sverige), eller vandrat bland bergen på gränsen mellan Ecuador och Colombia – blev Conteo Navideño Binacional de Aves Chiles-Chica helt klart ett minne för livet.

 

Altropicos medarbetare Santiago Levy talar vid tävlingens invigning
Fågelskådning vid gränsen mot Colombia
Resultatet sammanställs
2017 års tävlingsdeltagare

Text och bild: Anna Redin

 

Inläggsförfattare: Praktikant Latinamerika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *